16 d’abr. 2008

Quantes gotes?

Quan anava a col.legi, el mestre ens feia fer uns exercicis aritmetics que hi havia en uns quaderns de exercicis matemàtics (com els de la foto). Hi havia problemes que podíem aplicar a la nostra vida quotidiana: "Si Juan, tiene dos peras y Pedro le debe tres manzanas, ¿cuantas piezas de fruta tendria Juan, si Pedro hubiese satisfecho su deuda?". Eren exercicis totalment aplicables al dia a dia, perquè, qui no ha quedat a deure tres pomes? Eh?

Bé, anem al gra. Resulta que avui m'he trobat l'aplicació pràctica d'aquells problemes, i no és que ningú em degui 4 kiwis, no. És que se m'ha ocorregut intentar entendre el prospecte d'una medicina infantil.

Aquí el teniu:


Aquí ve el problema de lògica:

"Tenim un nen de 20 mesos, de 13 kg de pes, que quan veu un ànec diu "kgac, kgac" i de tant en tant senyala la lluna i diu "a nuna". Resulta que aquest nen te a bé de despertar-se 5 o 6 vegades cada nit, durant totes les ultimes quinze nits, perque te molts de mocs i li costa respirar pel nas, i a la boca hi te el xumet. Els seus progenitors, a aquestes altures, se'ls hi ha posat al cap l'obsessió de dormir almenys sis hores seguides i per tal d'aconseguir-ho el papa s'ha acostat a una farmàcia per tal de que li venguessin una medicina pels mocs (s'ha de dir que el papa, anava tant cremat, que si no li haguessin volgut vendre, s'hagués plantejat molt seriosament l'ús de la força). Un cop comprada la medicina ( sense l'ús de la força, perque a la farmacèutica ulls vidriosos del papa li han valgut com a recepta), ha arribat l'hora d'aplicar-la.

Seguint al peu de la lletra les instruccions del prospecte, quantes gotes li apliquem al nen?"

Atenció: mg no és el mateix que ml


Un altre dia us poso la foto del medicament, a veure qui sap dir-me com t'ho fots per comptar les gotes sense la visió a càmera lenta de la dona biònica!!

11 comentaris:

 1. Jo diria 5,2ml que equivaldrien a 104 gotes! per� s�n moltes no?? ai ai que potser m'equivoco. El meu consell �s una cullarada de postres! Es una mida que jo la faig servir per tot jeje

  ResponSuprimeix
 2. De les medicines infantils en podríem escriure uns quants llibres, ara per Sant Jordi és possible que en surti algun..
  Bé, per experiència d'un problema similar amb la pubilla us aconsello que la porteu a un balneari a fer "vafus", a la nostra nena li va anar molt bé, en dues setmanes de tractament se li va passar i ara ja no té mocs. Nosaltres vam anar-hi al balneari Codina de Tona però segur que per Girona n'hi ha on ofereixen aquest servei.
  Salut

  ResponSuprimeix
 3. Si calculem la dosi mitja surt a 26 mg per toma que equivalen a 1,3 ml. Imagino que ja no ho deu estar prenent.

  ResponSuprimeix
 4. L'autor ha suprimit aquest comentari.

  ResponSuprimeix
 5. Sí, senyor !!! Tens raó en dir que es un prospecte complicat !!! Hi ha molta informació i barrejada !!!

  Per de...formació professional, n'he llegit i , calculis com ho calculis,... la dosi a donar (de mín. a máx. ) per pes , és de aprox. 0,5 a 1 ml/toma/dia , repertit en 4 tomes . Dosi diària per 13 kg (aprox.) : 2 a 4 ml/dia...

  Bon pont i espero que pogueu aprofitar-lo per descansar !!! :-)

  30/04/08 13:15

  ResponSuprimeix
 6. Veus com el mestre feia bé en fer-vos fer els exercicis?Diria que la dosi que et diu l'Anna és la correcta.Apa, agafa la calculadora!

  ResponSuprimeix
 7. Relament complicat aquest prospecte!!! es que n'hi ha cada un!!! la farmàceutica no et va dir la quantitat que li havies de donar???
  Ara ja fa uns dies i suposo que ja ho heu solucionat.. ens diràs quina era la dosis que toca???

  Espero que hagueu pogut descansar tots tres perquè el pobre JAn sense poder dormir devia estar "insuportable" pobret....

  Records!

  ResponSuprimeix
 8. puffffff... jo vaig perdre el prospecte del Apiretal i vaig tindre que anar a la Farmàcia a que m´ho expliquessin!!!
  petons.

  ResponSuprimeix
 9. Iep, gracies a tots pels comentaris i disculpeu aquesta pausa sense dir res.
  Tornant al tema, la solucio (almenys la que hem trobat nosaltres) es aquesta:
  1 ml = 20 mg = 20 gotes, per tant 1 gota = 1mg
  Hem de posar 3 mg per kg, per tant 13kg x 3 = 39 gotes
  Les hem de dividir en 4 tomes, per tant, aprox. 10 gotes per toma.

  I jo em pregunto si al final la quantitat te la fan comptar en gotes, no podrien posar quantes gotes per kg, en comptes de posar ml, que has de convertir a mg i despres a gotes? Eh? Cangonto!!

  ResponSuprimeix
 10. A mi de petit m'ensenyaven allò de deu pometes té el pomer. Però no és aritmética això, oi?. No tret res en clsr d'això del medicament. Tinc un nano de 4 anys i les passo magres a l'hora de les medicines. Un petit consell. Oblida't de gotes. Amb una jeringa de 5 ml t'apanyaràs més bé Crec que ml es equivalent a g o a 1 cc. Son solucions acuoses, molt poc denses, s'acosten a la densitat de l'aigua. FELICITATS PEL BLOG i ara devesu estar d'aniversari, no? dos anyets

  ResponSuprimeix